Journal of Anatomy adlı hakemli bilimsel dergide 5 Eylül'de yayımlanan makaleye kadar, Morganucodon adlı başka bir canlının ilk memeli olduğu kabul ediliyordu.205 milyon yıl önce dünyada dolaşan bu hayvanın vücudunun fareye, yüzününse misk kedisine benzediği düşünülüyor.
Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'daki Doğa Tarihi Müzesi'yle Kings College London ve Brezilya'daki Federal Rio Grande do Sul Üniversitesi'nden araştırmacılar ise Latince adı Brasilodon quadrangularis'in daha eskiye dayandığını belrilendi.
Çalışmada, Brezilya'nın güneyinde yaşamışhayvanın alt çenesi incelendi. "Sadece memelilerde bulunan yedek dişler" görüldü.
B. quadrangularis'in dişlerini inceleyen uzmanlar, yaklaşık 20 santimetre uzunluğundaki yaratığın 20 milyon yıl daha önceye ait olduğunu belirledi.
Yaratığın, Permiyen-Triyas yokoluşundan 25 milyon yıl sonra dünyada bulunduğu görüldü. Üçüncü ve en büyü kitlesel yok oluşta, okyanustaki türlerin yüzde 90'ından fazlasının, karadaki hayvanların yüzde 70'ininyok olduğu düşünülüyor.
Araştırma ekibinden Martha Richter, B. Quadrangularis'in önceden "gelişmiş sürüngen" sanıldığını söyledi. Sürüngenlerin yaşamları boyunca pek çok farklı diş kullandığını ancak memelilerde sadece iki diş seti olduğunu kaydeden Richter, bunların ilkinin süt dişleri ikincisinin de kalıcı dişler olduğunu ifade etti.
Uzman, B. quadrangularis'in muhtemelen "dinozorların gölgesinde" yaşadığını ve kazıcı bir tür olduğunu kaydetti.
Araştırma ekibi, bulguların "modern memelilerin evrimini anlamaya" yarayacağını ifade etti.
Kaynak:Independent Türkçe