Rus işgalcilere karşı taarruza geçip ilk savunma hatlarını aşan Ukrayna ordusu, Rusya lideri Vladimir Putin'e geri adım attırdı. Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'ta Rus ilerleyişinin durdurulmasının ardından beklenen karşı saldırı Ağustos ayının sonlarında başladı. Taarruzun adresi ise, işgalin ilk günlerinde Rusların eline geçen güneydeki Herson şehri oldu.
ABD'lilerle birlikte karşı saldırıyı planlayan Ukrayna ordusu, yalnızca bir haftada Herson'la Putin'in 2014'te işgal ettiği Kırım Yarımadası arasındaki en önemli bağlantıyı kopardı.
Haftalarca uzun menzilli Amerikan füzesi HIMARS'larla hedef alınan Dinyeper Nehri üstündeki Antonovsky Köprüsü artık kullanılamaz halde. Ukrayna ordusu, tanklar ve bir hava savunma sisteminin de aralarında Rus silahlarının köprüden geçerken vurulduğunu duyurdu.
Kırım Yarımadası'ndan bağlantının tamamen koparılması, Herson'daki işgal kuvvetlerinin hiçbir yardım almadan savunmasız kalması anlamına geliyor.
Ukrayna ordusu, Pazartesi günü Herson'un 167 kilometre kuzeyindeki Vysokopillya kasabayı işgalcilerden geri aldı. Askerler, savaştan önce yaklaşık 4 bin insanın yaşadığı kasabaya Ukrayna bayrağı çekti.
Bayrak fotoğrafını, Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'nin ekibinden Kyrylo Tymoshenko Facebook hesabından "Vysokopillya, Herson Bölgesi. Ukrayna. Bugün" mesajıyla paylaştı.
Vladimir Zelenskiy ise Ukrayna birliklerinin bir yerleşim merkezini kurtardığını söyledi ancak isim vermedi.
24 Şubat'ta başlayan işgali yakından izleyen Savaş Araştırmaları Enstitütüsü (ISW), Ukrayna'nın karşı taarruzunun Rus birliklerinin güneydeki sevkiyat ve idari hamlelerini zayıflattığını belirtiyor.
ISW'ye göre, Ukrayna ordusunun karşı saldırısı hem güneydeki Herson hem de doğudaki Donetsk çevresinde kanıtlanabilir ilerlemelere yol açtı.
Ukrayna'da on binlerce askeri ölen ya da yaralanan Rusya, zırhlı araçları onarmak için iki yeni fabrika kurmaya hazırlandığını Pazartesi günü duyurdu. Rus işgalcilerin savaşta binlerce tank, zırhlı araç ve yüzlerce uçak kaybettiği tahmin ediliyor.
Kremlin, cepheye gönderecek asker bulmakta ciddi zorluk yaşıyor. Rusya'nın neredeyse her şehrinde gönüllülerin Ukrayna'daki savaşa katılmasını teşvik eden reklamlar asılı.
ASKIYA ALINDI
Nitekim, Vladimir Putin'in Ukrayna'ya saldırı emri vermesiyle işgal edilen yerleri sinsi şekilde Rusya'ya referandumla ekleme planı büyük darbe yedi. Herson'daki işgal yöneticileri, Rusya'ya katılmak için yapılacak kağıt üstündeki referandumun ertelendiğini duyurdu.
İşgal yöneticileri, 'güvenlik gerekçeleri'yle referandumun askıya alındığını bildiriyor. Rusya'nın 'atadığı' yönetici yardımcısı Kirill Stremousov, Rus devlet televizyonuna yaptığı açıklamada "Güvenlik durumu nedeniyle bu durduruldu" dedi.
İşgalcilerin sesi Stremousov, referandumun şimdilik ertelendiğini belirtip "Referandum ne olursa olsun gerçekleşecek, kimse onu iptal edemeyecek" gibi iddialı bir cümle kurdu.
Ukrayna ordusu, referandum için oy pusulalarının saklandığı bir deponun da havaya uçurulduğunu açıkladı.
Herson'un kilit köprülerinden Antonovsky'nin ağır Ukrayna bombardımanı nedeniyle kullanılamaz hale geldiğini itiraf eden Kirill Stremousov ise, köprüden herhangi bir araç geçişinin imkansız hale geldiğini aktardı.
REFERANDUM TAKTİĞİ
Kremlin, Herson'un yanı sıra Avrupa'nın en büyük nükleer santraline ev sahipliği yapan Zaporijya bölgesinde referandum planlıyordu. Hazırlıkları aylardır süren referandum, Ukrayna'nın karşı taarruzuna takılmış görünüyor.
Ukraynalı yetkililer, Rus işgalcilerin düzenlediği referandumlara katılacak herkesin soruşturmaya uğrayacağını söylüyor.
Moskova, 2014 yılında Birleşmiş Milletler (BM), Batılı ülkeler ve Türkiye'nin de tanımadığı bir referandumla Kırım'ı ele geçirmişti.
Kırım'daki 'sonucu baştan belli' referandumda, seçmenler oy pusulasındaki iki seçenekten birini işaretlemişti:
- Kırım’ın Rusya Federasyonu’na bağlanmasını onaylıyor musunuz?
- 1992 Kırım Anayasası'nın yeniden yürürlüğe girmesini ve Kırım'ın Ukrayna'nın parçası olma statüsünü destekliyor musunuz?
1 milyon 300 bin civarında seçmenin kayıtlı olduğu bölgenin yüzde 58’ini Ruslar, yüzde 25’ini Ukraynalılar, yüzde 13’ünü Kırım Tatarları, geri kalanını da diğer etnik gruplar oluşturuyordu.
Kırım Tatarlarının boykot ettiği referandumda, Moskova beklendiği gibi istediği sonucu almıştı.