Yunanistan Sahil Güvenlik botları, dün Ege'de uluslararası sularda seyir halinde olan ticari gemiye taciz ateşi açtı. İçinde Türk vatandaşlarının da olduğu Komoros Bayraklı gemiye yapılan taciz girişiminin Sahil Güvenlik ekipleri tarafından engellendi. Uluslararası hukuk kuralları hiçe sayılarak açılan taciz ateşi sonrasında gemide bulunan 18 personelde herhangi bir yaralanma yaşanmadı.
Gemiye ateş açılması sonrası, Dışişleri Bakanlığı harekete geçerek Yunanistan nezdinde Ankara ve Atina'da derhal girişimlerde bulundu. Olayın protesto edildiği, durumun vahametine dikkat çekilerek derhal araştırılması ve izahat verilmesinin talep edildiği öğrenildi.
Böylece Bozcaada açıklarında açılan Yunan ateşi ve NATO görevi yürüten Türk F-16'larına atılan radar kilidi sonrasın Türkiye ile Yunanistan arasındaki tansiyon daha da yükslemiş oldu. Atina yönetiminden gelen peş peşe açıklamalar da gerilimi artırmıştı ki, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'ten geri adım geldi. Yunan Başbakan, düzenlediği bir basın toplantısında kritik açıklamalarda bulundu.
Her yıl geleneksel olarak Başbakan'ın bir önceki yılın değerlendirmesini yapıp bir sonraki yıl için ekonomi planını açıkladığı Uluslararası Selanik Fuarı kapsamında düzenlenen basın toplantısında Miçotakis, Türkiye ile diyaloğa her zaman açık olduğunu ifade etti.
Bozcaada açıklarında taciz ateşi
Türkiye'nin, seçim sürecine girdiği için Yunanistan ile gerginliği tırmandırdığını iddia eden Yunan Başbakan, Ankara'nın Yunanistan'ı saldırgan göstermeye çalıştığını ileri sürdü. Basın toplantısında soruları yanıtlayan Miçotakis, şu ifadeleri kullandı:
Alıntı Metni
"ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMEYE HER ZAMAN AÇIĞIM"
Yunanistan'ın kurduğu ittifaklara bağlı kalmaya ve silahlı kuvvetlerini güçlendirmeye devam edeceğini söyleyen Miçotakis, "Aynı zamanda Türkiye ile iletişim kanallarının da her zaman açık olmasını isteyeceğiz" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile diyalog kapısını kapatanın kendisi olmadığını savunan Miçotakis, "Erdoğan ile görüşmeye her zaman açığım ve yine bir görüşme fırsatımız olacağına inanıyorum" dedi.
Silahlanmaya devam edeceklerini söyleyen Miçotakis, "Yunan adaları Türkiye için bir tehdit değil, ancak Türkiye adalar için bir tehdit. Bu nedenle adaları silahlı kuvvetlerle donatmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
"TÜRKİYE'NİN PRAG'A DAVETİNE İTİRAZIMIZ YOK"
Erdoğan'ı ciddiye almamız gerek
Ekim ayında, AB Dönem Başkanı Çekya'nın ev sahipliğinde Prag'da düzenlenecek "Avrupa Siyasi Topluluğu" toplantısına Türkiye'nin de davet edileceğini tahmin ettiğini söyleyen Miçotakis, "Benim bu davete hiçbir itirazım yok" dedi.
Miçotakis, Türkiye'nin Prag'daki toplantıya katılmasının Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) dolaylı olarak tanınması anlamına da gelebileceğini öne sürdü ve Erdoğan'ın toplantıya katılmasının "açık konuşma" için bir fırsat olacağını savundu.
"SÜREKLİ GEÇMİŞİ EŞELEMEYELİM"
Türkiye ile iplerin gerilmesini istemediğini söyleyem Miçotakis, "Sürekli geçmişi eşelemeyelim" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Gelecekte nasıl bir yol izleyeceğimize, ortak sorunlarla nasıl bir iş birliği çerçevesinde mücadele edeceğimize bakmamızı çok isterdim. Maalesef Türkiye'de böyle bir yaklaşım göremiyorum."
Türkiye ile sıcak bir çatışmaya ihtimal vermediğini söyleyen Miçotakis, "Ankara caydırıcı gücümüzü çok iyi biliyor" dedi. Kendisiyle çelişen Miçotakis, dün yaptığı açıklamalarda bunun tam tersi sözler sarf etmişti. Türkiye'yi üstü kapalı bir biçimde tehdit eden Yunan Başbakan, müttefik yartıştırma yoluna giderek, "Ülkemiz onlarca iş birliği anlaşması imzladı. Bizim daha fazla müttefikimiz var" ifadelerini kullanmıştı. Miçotakis, özellikle Fransa ile ABD ile yakın ilişkilerini vurgulamıştı.